18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Superfirma: W Księżycu powstaje Smak na Medal (ZDJĘCIA)

Elżbieta Węgrzyn
Hotel i Restauracja Księżyc ze Świebodzic zwyciężyła w naszym plebiscycie Smak na Medal. Dariusz Gdesz
Hotel i Restauracja Księżyc ze Świebodzic zwyciężyła w naszym plebiscycie Smak na Medal. Kompleks słynie ze swojej kameralnej atmosfery, malowniczego położenia, wyśmienitej kuchni i smażalni ryb.

Superfirma - jak powstała

Kompleks hotelowy Księżyc ze Świebodzic to firma rodzinna prowadzona przez Małgorzatę i Dariusza Stańczyków. Pomaga im córka Pamela, a także rodzice pana Dariusza. To oni 23 lata temu założyli firmę budowlaną, w której działanie angażuje się pan Dariusz. Hotel i jego restauracja działają od 9 lat są i domeną pani Małgorzaty, a oczkiem w głowie jej męża są urokliwe nasadzenia roślinne wokół kompleksu. Ich urodę doceniono już wiele razy w gminnych konkursach. W hotelu znalazło zatrudnienie 20 mieszkańców regionu.
Obecnie do dyspozycji gości hotelowych jest klimatyczna recepcja udekorowana wodnymi kaskadami oraz nowocześnie urządzonych 14 dwuosobowych pokoi z łóżkami małżeńskimi lub pojedynczymi. Cztery najnowsze pokoje mają podwyższony standard. Goście hotelowi oraz przyjezdni mogą korzystać z tutejszej restauracji, w której może się stołować jednocześnie ok. 45 osób. – Restauracja czynna jest od godz. 8, kiedy pracę zaczynają nasi trzej kucharze. Początkowo serwowane jest śniadanie w formie szwedzkiego stołu. Przez resztę dnia obowiązuje nasze menu złożone z propozycji kuchni polskiej z elementami propozycji europejskich, w tym włoskich – mówi Małgorzata Stańczyk.

Smak na Medal

Jakich specjałów tutaj skosztujecie? Tutejsza karta jest rozbudowana. Sałatki, przystawki na zimno i na ciepło, dania drobiowe, wieprzowe, wołowe, dodatki, desery, napoje i alkohole. Restauracja, jako że sąsiaduje z dużym zarybionym stawem, słynie też z dań rybnych. Na półmiskach pojawiają się pstrągi, sole, a także łosoś, halibut i sandacz. Nie brakuje też tradycyjnych polskich dań: zup jak żurek w chlebku oraz pierogów. – Klienci dopytują się zwłaszcza nasze firmowe pierogi szefa z ryżem i grzybami z sosem pieczarkowym – zaznacza właścicielka.
Wiele podtraw nazwano nawiązując do miana hotelu, np. „Błękitne niebo w świetle Księżyca” - pod tym hasłem kryje się fantazyjnie przygotowany schabowy, zaś „Księżycowa Nagość” to zraz wołowy zawijany, z dodatkami i kapustą na winie. Właściciele przygotowują obecnie rewolucję w menu, jej efekty poznamy już w wakacje. – Skrócimy kartę, zgodnie z obecną modą, ale z pewnością nie zrezygnujemy z tradycyjnej kuchni polskiej, które nasi goście cenią i chętnie wybierają – dodaje pani Małgorzata.

W hotelu zatrzymuje się najwięcej klientów biznesowych, a sale bankietowe i urokliwe otoczenie kompleksu są scenerią dla biesiad, pikników, festynów oraz imprez integracyjnych i szkoleń, a także zorganizowanych bankietów, przyjęć rodzinnych w tym komunii oraz wesel. Hotel dysponuje dwiema salami bankietowymi – mniejszą z przeszklonym dachem na ok. 80 gości i nową, dwukrotnie większą, a także przyległym do budynku całorocznym namiotem. Można tu zatem zostać na dłużej, zorganizować imprezę, a także przyjść na obiad lub spędzić miło czas w smażalni ryb. – W weekendy odwiedza nas najwięcej miejscowych rodzin z dziećmi przychodzących na obiad. Zwykle przygotowujemy weekendową wkładkę do menu, z kilkoma zestawami obiadowymi w atrakcyjnej cenie – opowiada pani Stańczyk.

Księżyc to też smażalnia

Dużą popularnością cieszy się tutejsza smażalnia położona przy stawie o powierzchni hektara. – Staw jest zarybiany wieloma gatunkami ryb, w tym pstrągami, karpiami i szczupakami. Sam chętnie łowię, w ubiegłym sezonie złowiłem 26-kilowego karpia i 14 szczupaków – wspomina pan Dariusz. W smażalni podawane są też świeże ryby morskie od sprawdzonych dostawców.
Poza działalnością komercyjną właściciele kompleksu zaangażowali się w organizację imprez. - Przy hotelu odbyły się m.in. cztery edycje zjazdu motocyklowego. Najwięcej motocyklistów – ponad 500 osób ugościliśmy dwa lata temu – dodaje pan Dariusz.
Księżycowej gościny i przysmaków próbowała ostatnio ekipa serialu „Czas honoru – powstanie”, czyli m.in. Magdalena Różdżka i Maciej Zakościelny, cyklicznie przyjeżdżają tu panowie z kabaretu Elita, gościli tu też znani muzycy i politycy.

POZNAJ WSZYSTKIE SUPERFIRMY

Superfirma - gdzie ją znajdziesz?

Hotel i Restauracja KSIĘŻYC
ul. Jeleniogórska 52 (droga wylotowa w kier. Bolkowa, Jeleniej Góry)
58-160 Świebodzice
tel. 74 856 10 50

Bezrobocie wzrosło przez epidemię koronawirusa

Wideo

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3