MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

W Stąporkowie dachowało clio. Kierowca pijany i z sądowym zakazem

W Stąporkowie dachowało clio. Kierowca pijany i z sądowym zakazem

“Polacy jesteśmy z wami” - skandowali po meczu kibice w Zakopanem

“Polacy jesteśmy z wami” - skandowali po meczu kibice w Zakopanem

Polecamy

Odmładza, odchudza i wspiera odporność. Poczujesz się jak na egzotycznej wyspie

Odmładza, odchudza i wspiera odporność. Poczujesz się jak na egzotycznej wyspie

Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań

HIT DNIA
Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań

Tragiczny stan kąpielisk w Hiszpanii. Czarne flagi pojawiły się nawet w kurortach

PILNE
Tragiczny stan kąpielisk w Hiszpanii. Czarne flagi pojawiły się nawet w kurortach