Składniki:
- 800 g karotki
- duża cebula
- winne jabłko
- łyżeczka soku z cytryny
- 4 szklanki lekkiego bulionu drobiowego
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- kilka kropli sosu tabasco
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchew, cebulę i jabłko obieramy, myjemy, kroimy w plasterki, jabłko skrapiamy sokiem z cytryny. W rondlu topimy masło, szklimy cebulę, dodajemy jabłko i mieszając, chwilę smażymy. Dodajemy marchewkę, smażymy 3 minuty (mieszając). Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (ok. 15 minut), aż marchew będzie miękka. Zupę lekko studzimy i miksujemy lub przecieramy przez sito. Dodajemy jogurt i mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z grzankami z ciemnego pieczywa.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?