Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Palmiarnia zaprasza: Zobacz kwiaty i spróbuj deseru Daisy (ZDJĘCIA)

ELW; fot. Dariusz Gdesz i Elżbieta Węgrzyn
Palmiarnia to jedna z największych atrakcji Wałbrzycha. Obiekt przejdzie gruntowny remont, ale nawet przed nim zachwyca egzotycznymi roślinami. Tutaj działa też Kawiarnia Pod Tropikiem proponująca Deser Daisy i pyszne maliny na gorąco z lodami waniliowymi. Zobaczcie zdjęcia z Palmiarni i jej kawiarni, a także wybierzcie się tam z rodziną.

– Kawiarnia w Palmiarni działa od lat 70., ja prowadzę ją od ponad dwudziestu lat – mówi Grażyna Mikulec. Pani Grażyna nie wyobraża sobie jednej z największych atrakcji Wałbrzycha bez kawiarenki. Działa ona wewnątrz Palmiarni.

Palmiarnia - wygląd kawiarni
Wnętrze „Pod Tropikiem” niewiele różni się od trasy turystycznej. Goście siadają na kanapach i przy drewnianych stolikach ustawionych wzdłuż holu ocienionego girlandami bluszczu i w niszach odgradzanych od siebie ścianami zieleni. Wszędzie rosną bluszcze, winobluszcze oraz palmy i figowce, a nawet rodzące owoce drzewko kawowe. W donicach stoją też kaktusy i inne gruboszowate, a na kontuarze pyszni się piękny miłorząb japoński uformowany na bonsai. W kawiarni panuje samoobsługa. Goście składają zamówienie i odbierają dania samodzielnie. – Kawiarnia od zawsze specjalizowała się w deserach na bazie bitej śmietany i proponowała też klika dań obiadowych do wyboru – opowiada pani Mikulec. Obiekt proponuje gamę gorących napojów: kawy, czekolady i herbaty, a także zimne napoje, w tym kawa mrożona z dodatkiem lodów waniliowych, a także soki. Ofertę napojów uzupełniają piwa oraz wina.

Palmiarnia - Kawiarnia proponuje
Goście mają trudny wybór spośród proponowanych tu słodkości. Większość z nich to połączenie galaretki, owoców i bitej śmietany. Specjalnością zakładu jest kolorowy deser „Tropik”. W pucharku łączy galaretkę, bitą śmietanę, owoce i polewę. Całość udekorowana jest parasolką.
– Odkąd Palmiarnię połączono z zamkiem Książ proponujemy deser „Daisy” na cześć księżnej, ostatniej pani zamku – mówi pani Grażyna. Deser składa się z zielonej galaretki (kiwi lub agrestowa), owoców zanurzonych w bitej śmietanie. Całość udekorowana jest lukrowanymi stokrotkami.
Przebojem kawiarni są też maliny na gorąco z lodami. Desery lodowe z owocami i bitą śmietaną to kolejna specjalność „Pod Tropikiem”.
W Kawiarni można też zjeść jedną z tradycyjnych polskich zup, a także bigos, gulasz, szaszłyk, czy golonkę, albo zestaw obiadowy z mięsem oraz surówką.
Maluchy mają tu swój kącik do zabawy, a w weekend, gdy działa taras mogą pobawić się w piaskownicy z piaskiem znad Bałtyku.Kawiarnia zaprasza od wtorku do niedzieli od godz. 10. W dni powszednie otwarta jest do 18, a w weekend do 19.

Czytaj też: Palmiarnia wymaga remontu
Hitsoria Palmiarni, Palmiarnia bez pamiątek

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto