Elżbieta Węgrzyn

avatarElżbieta Węgrzyn

Wałbrzych
Dziennikarz Gazety Wrocławskiej, Panoramy Wałbrzyskiej i redaktor internetowy w latach 2009 - 2014

Superfirma: W Księżycu powstaje Smak na Medal (ZDJĘCIA)

0000-00-00 00:00:00

Hotel i Restauracja Księżyc ze Świebodzic zwyciężyła w naszym plebiscycie Smak na Medal. Kompleks słynie ze swojej kameralnej atmosfery, malowniczego położenia, wyśmienitej kuchni i smażalni ryb. Superfirma - jak powstała Kompleks hotelowy Księżyc ze Świebodzic to firma rodzinna prowadzona przez Małgorzatę i Dariusza Stańczyków. Pomaga im córka Pamela, a także rodzice pana Dariusza. To oni 23 lata temu założyli firmę budowlaną, w której działanie angażuje się pan Dariusz. Hotel i jego restauracja działają od 9 lat są i domeną pani Małgorzaty, a oczkiem w głowie jej męża są urokliwe nasadzenia roślinne wokół kompleksu. Ich urodę doceniono już wiele razy w gminnych konkursach. W hotelu znalazło zatrudnienie 20 mieszkańców regionu. Obecnie do dyspozycji gości hotelowych jest klimatyczna recepcja udekorowana wodnymi kaskadami oraz nowocześnie urządzonych 14 dwuosobowych pokoi z łóżkami małżeńskimi lub pojedynczymi. Cztery najnowsze pokoje mają podwyższony standard. Goście hotelowi oraz przyjezdni mogą korzystać z tutejszej restauracji, w której może się stołować jednocześnie ok. 45 osób. – Restauracja czynna jest od godz. 8, kiedy pracę zaczynają nasi trzej kucharze. Początkowo serwowane jest śniadanie w formie szwedzkiego stołu. Przez resztę dnia obowiązuje nasze menu złożone z propozycji kuchni polskiej z elementami propozycji europejskich, w tym włoskich – mówi Małgorzata Stańczyk. Smak na Medal Jakich specjałów tutaj skosztujecie? Tutejsza karta jest rozbudowana. Sałatki, przystawki na zimno i na ciepło, dania drobiowe, wieprzowe, wołowe, dodatki, desery, napoje i alkohole. Restauracja, jako że sąsiaduje z dużym zarybionym stawem, słynie też z dań rybnych. Na półmiskach pojawiają się pstrągi, sole, a także łosoś, halibut i sandacz. Nie brakuje też tradycyjnych polskich dań: zup jak żurek w chlebku oraz pierogów. – Klienci dopytują się zwłaszcza nasze firmowe pierogi szefa z ryżem i grzybami z sosem pieczarkowym – zaznacza właścicielka. Wiele podtraw nazwano nawiązując do miana hotelu, np. „Błękitne niebo w świetle Księżyca” - pod tym hasłem kryje się fantazyjnie przygotowany schabowy, zaś „Księżycowa Nagość” to zraz wołowy zawijany, z dodatkami i kapustą na winie. Właściciele przygotowują obecnie rewolucję w menu, jej efekty poznamy już w wakacje. – Skrócimy kartę, zgodnie z obecną modą, ale z pewnością nie zrezygnujemy z tradycyjnej kuchni polskiej, które nasi goście cenią i chętnie wybierają – dodaje pani Małgorzata. W hotelu zatrzymuje się najwięcej klientów biznesowych, a sale bankietowe i urokliwe otoczenie kompleksu są scenerią dla biesiad, pikników, festynów oraz imprez integracyjnych i szkoleń, a także zorganizowanych bankietów, przyjęć rodzinnych w tym komunii oraz wesel. Hotel dysponuje dwiema salami bankietowymi – mniejszą z przeszklonym dachem na ok. 80 gości i nową, dwukrotnie większą, a także przyległym do budynku całorocznym namiotem. Można tu zatem zostać na dłużej, zorganizować imprezę, a także przyjść na obiad lub spędzić miło czas w smażalni ryb. – W weekendy odwiedza nas najwięcej miejscowych rodzin z dziećmi przychodzących na obiad. Zwykle przygotowujemy weekendową wkładkę do menu, z kilkoma zestawami obiadowymi w atrakcyjnej cenie – opowiada pani Stańczyk. Księżyc to też smażalnia Dużą popularnością cieszy się tutejsza smażalnia położona przy stawie o powierzchni hektara. – Staw jest zarybiany wieloma gatunkami ryb, w tym pstrągami, karpiami i szczupakami. Sam chętnie łowię, w ubiegłym sezonie złowiłem 26-kilowego karpia i 14 szczupaków – wspomina pan Dariusz. W smażalni podawane są też świeże ryby morskie od sprawdzonych dostawców. Poza działalnością komercyjną właściciele kompleksu zaangażowali się w organizację imprez. - Przy hotelu odbyły się m.in. cztery edycje zjazdu motocyklowego. Najwięcej motocyklistów – ponad 500 osób ugościliśmy dwa lata temu – dodaje pan Dariusz. Księżycowej gościny i przysmaków próbowała ostatnio ekipa serialu „Czas honoru – powstanie”, czyli m.in. Magdalena Różdżka i Maciej Zakościelny, cyklicznie przyjeżdżają tu panowie z kabaretu Elita, gościli tu też znani muzycy i politycy. POZNAJ WSZYSTKIE SUPERFIRMY Superfirma - gdzie ją znajdziesz? Hotel i Restauracja KSIĘŻYC ul. Jeleniogórska 52 (droga wylotowa w kier. Bolkowa, Jeleniej Góry) 58-160 Świebodzice tel. 74 856 10 50

Jesteś na profilu Elżbieta Węgrzyn - stronie mieszkańca miasta Wałbrzych. Materiały tutaj publikowane nie są poddawane procesowi moderacji. Naszemiasto.pl nie jest autorem wpisów i nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanej informacji. W przypadku nadużyć prosimy o zgłoszenie strony mieszkańca do weryfikacji tutaj