Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gwidon Hefid z Wałbrzycha zwiedza świat i gotuje. Tak powstała "Poezja smaku" niepowtarzalna wegańska książka kucharska

Elżbieta Węgrzyn
Elżbieta Węgrzyn
Gwidon Hefid z Wałbrzycha ma wiele pasji, jedną z nich jest gotowanie, łączenie smaków we wspaniałe wegańskie kompozycje i dzielenie się swoimi pomysłami. Właśnie wydał książkę "Poezja smaku" - niepowtarzalny przewodnik po kuchni roślinnej. 18 kwietnia 2023, po trasie spotkań autorskich na Śląsku, autor spotkał się z czytelnikami w Galerii pod Atlantami w Wałbrzychu. Było ciekawie i smacznie.

Spis treści

Spotkanie autorskie - kuchnia wegańska i poezja

Spotkanie autorskie odbyło się przy stolikach, goście słuchali i próbowali przy herbacie specjałów takich jak kulki mocy oraz pasta z zielonego groszku na autorskim wypieku.

- Jestem odkrywaczem fenomenu życia, a gotowanie to jedna z moich licznych pasji - mówił o sobie na przywitanie Gwidon Hefid, osobowość wałbrzyska, którą z uwagi na mnogość pasji trudno zaszufladkować jako literata, fotografa, podróżnika, czy socjologa.

Gwidon Hefid wydał do tej pory 7 książek, ta najnowsza to prawdziwa emanacja jego osoby - wolnej duszy o wielu pasjach. To swoisty poradnik z autorskimi przepisami, zdjęciami potraw przygotowanych przez pana Gwidona okraszony wieloma dodatkami o charakterze poradnikowym oraz ciekawostkami od cytatów ekspertów z zakresu kuchni roślinnej po aforyzmy znanych postaci.

Gwidon Hafied z Wałbrzycha zwiedza świat i gotuje. Tak powstała
Elżbieta Węgrzyn

Spotkanie z autorem tej nietuzinkowej publikacji wprowadziło jej odbiorców za kulisy powstawania przepisów potraw w oparciu o jego nowe doświadczenia zdobywane podczas podróży, np. nauki gotowania w Nowym Jorku. Czasami ostateczna wersja przepisu rodzi się podczas wieloletnich prób i testowania kolejnych receptur. Również nazwy potraw mają swoje historie i wiążą się z nimi anegdoty.
Gwidon Hefid jako gawędziarz celebrujący zarówno pisanie, jak gotowanie i fotografowanie przekazał w ręce czytelników nie tylko kompendium sprawdzonej wiedzy o kuchni roślinnej, ale też książkę ładnie wydaną, ciekawie złożoną i zawierającą tematy do przemyśleń oraz podstawową wiedzę o zasadach etycznych wegan ze szczyptą własnej autorskiej poezji.

Gwidon Hafied z Wałbrzycha zwiedza świat i gotuje. Tak powstała
18 kwietnia 2023, po trasie spotkań autorskich na Śląsku, autor spotkał się z czytelnikami w Galerii pod Atlantami w Wałbrzychu. Było ciekawie i smacznie.Elżbieta Węgrzyn

Ta książka pozwoli początkującym podróżnikom kulinarnym poznać wiele nowych smaków dzięki wypróbowanym przepisom i produktom dostępnym w naszej okolicy, do tego podczas własnych wprawek nie zrujnują domowego budżetu.

"Poezja smaku", czyli poezja, czy smak? Co warto o niej wiedzieć

  • Książka "Poezja smaku" to "cegiełka", cały dochód z jej sprzedaży przeznaczony jest na cele statutowe fundacji Uważność Bycia;
  • zawiera dziesiątki przepisów - to kompletne zróżnicowane menu roślinne - od propozycji śniadaniowych przez chleb, dania obiadowe i zupy po desery, ciasteczka, koktajle oraz przekąski oraz dodatki;
  • To konstruktywny dialog z prawidłami polskiej kuchni, której ikony jak rosół, krupnik, smalczyk, kotlety, kutię, czy szarlotkę potrafi przystosować do wymogów wyłącznie roślinnych;
  • Swojskie knedle, kluski, pulpety i makarony przetykane są tu bardziej egzotycznymi potrawami jak domowe sushi, czy ratatuj.
  • Widać tu wpływ różnych kuchni, często twórczo przekształcone i kompilowane;
  • Propozycje dań uzupełniane są sugestiami stosowania koktajli i ziołowych mieszkanek w formie naparów. Nie brakuje tu wskazówek do odpowiedniego przygotowania ziół do spożycia;
  • nie brak tu dodatków rodem z dekalogu "chwastożerców" np. takich bomb witaminowych jak pokrzywa
  • Autor łamie stereotyp nudnej kuchni roślinnej pełnej wyrzeczeń. Serwuje przepis na roślinną pizzę i vegeburgery
  • Książka dosmaczona jest aforyzmami, poezją Gwidona Hefida, cytatami ikon kuchni ogólnie i kuchni roślinnej w szczególności
  • Dla eksperymentatorów są tu prawdziwe smakołyki jak kulki mocy, czy chipsy pokrzywowe.
Gwidon Hafied z Wałbrzycha zwiedza świat i gotuje. Tak powstała
Elżbieta Węgrzyn

Z ostatniej strony:

To nie tylko książka, to pasja przelana w słowa, ubrana w zdjęcia, owiana smakowitością. Połączenie przepisów kulinarnych z białą poezją jest posunięciem wartym uwagi, choćby z racji na niecodzienność takowego zamysłu. A gdy ponadto uwzględnić aspekt praktyczny – wszak publikacja dotyka jakże ważnego współcześnie obszaru zdrowej diety, to nasuwa się następujący wniosek: tę książkę nie tylko warto przeczytać, warto do niej wracać i korzystać z tu opisanych roślinnych receptur.

Do tej nietypowej i ciekawej pozycji książkowej z pewnością jeszcze wrócimy, jej autor podzielił się z nami ciekawostkami na temat powstawania autorskich receptur inspirowanych podróżami i odkrywaniem kuchni w różnych zakątkach świata.

Kto nie był na spotkaniu, może poznać i zamówić tę nietuzinkową publikację.
http://gwidonhefid.eu/index.php/kulinaria

Zobaczcie zdjęcia z wałbrzyskiego spotkania z Gwidonem Hefidem.

Gwidon Hefid z Wałbrzycha zwiedza świat i gotuje. Tak powsta...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na boguszowgorce.naszemiasto.pl Nasze Miasto